Selecteer een pagina

Mijn nummer 1 tip bij een burn-out: kleinere agenda kopen. Waar geen plek is voor dingen die moeten. En zeker niet voor dingen die op tijd moeten. Want de druk moet van de ketel. Herstellen van een burn-out doe je niet zomaar. Je bent er ook niet zomaar in terecht gekomen. Herstellen heeft tijd nodig en een stap voor stap aanpak. In deze blog vertel ik je meer over de eerste fase van je burn-out. Waarin rust nemen het toverwoord is. In het kader van ‘neem wat je voelt serieus’ nog een paar oneliners.  Geen zin = moe.  Niks doen = nuttig   Na inspanning komt ontspanning.  

In de eerste fase van je burn-out is het belangrijk dat je de roofbouw op je lichaam stopt. Stop met werken en maak je los van alles wat met je werk te maken heeft. Het roer moet om. Dat is wat er moet gebeuren. Verder moet er heel weinig. Stress moet je zien te voorkomen. Om te beginnen ga je strepen in je agenda. Of je koopt dus een kleinere agenda, zoals ik deed toen ik in een burn-out zat, om te voorkomen dat je toch nog teveel doet. Zoveel mogelijk activiteiten zet je stop. Om ruimte te maken voor rust. Voor niks. En dat is lastig, want je bent gewend om maar door en door te gaan. Over je grenzen heen. En nu moet je stil staan. Op de rem, terwijl jij met 200 km per uur door het leven ging. Dat is op z’n zachts gezegd ‘even wennen’. Op je to do lijstje staat vanaf nu: iets eten, een beetje rommelen in of rondom het huis, een wandelingetje, massage of Reiki, veel rusten en slapen. Dat is het wel zo’n beetje.

Piekeren

Op het lijstje zetten we ook een dikke streep door het woord piekeren. Maak je niet teveel zorgen over je psychische en lichamelijke klachten. Die verdwijnen ‘vanzelf ’ naarmate je herstel vordert. Accepteren dat je een burn-out hebt valt ook niet mee. Misschien maak je jezelf wijs dat je gewoon extreem vermoeid bent, niet te genieten, je je emoties niet in de hand hebt en dat het malen in je hoofd gewoon maar door en door gaat. Je hebt nergens echt zin meer in, maar een burn-out? Het is niet makkelijk om toe te geven dat het niet zo lekker met je gaat. Misschien ervaar je het als falen of voel je je schuldig. Of heb je het idee dat je iedereen in de steek laat. Of dat je je een beetje aanstelt. Deze negatieve gedachten vreten energie. Houden je gespannen en helpen je niet om beter te worden. Probeer ze los te laten.

Je kunt niet meer

Misschien twijfel je ook wel over de ernst van de situatie. Moet ik niet gewoon iets strenger voor mezelf zijn? Maar het probleem is niet dat je niet wilt. Het ligt niet aan je motivatie. Sterker nog die wilskracht en motivatie hebben je zo lang op de been gehouden. Het probleem is dat je niet meer kunt.

Zorg voor jezelf

Goed voor jezelf zorgen is misschien niet je sterkste kant. Je aandacht richt zich meestal op anderen. Op de mensen om je heen, in je omgeving. Maar om beter te worden moet jij nu op de eerste plaats komen. Je moet een reis naar binnen gaan maken. Dat is de enige manier om er uiteindelijk weer voor anderen te kunnen zijn.

Gun jezelf rust en ruimte

Luister naar het gefluister of misschien wel het geschreeuw van je lijf.  Wat wil jouw lichaam jou zeggen? Je lichaam praat de hele dag door met je. Je hoofd en je lijf staan continu met elkaar in verbinding. Het zegt je hoe je je voelt. En of je zin hebt om dingen te doen, of juist niet. Er mag eindelijk aandacht zijn voor jouw innerlijke behoeften. En nee, dit is niet egoïstisch. Dit is aan achterstallig onderhoud werken. Het is de eerste stap op weg naar een nieuw begin. Naar balance.

Nieuwsgierig geworden? Buro Flow voor meer info. Home – Buro Flow